Taiteilijat

Anne Salmela

www.valolinna.net

Anne Salmela (s.1981) on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Porissa.

TAITEESTA JA TYÖSKENTELYSTÄ

”Teen useimmiten valokuvainstallaatioita. Pidän teoksista, joihin voi jollain tavalla astua sisään. Yhteisötaide, yhteistyö eri ihmisten kanssa ja teosten toteutus galleriatilan ulkopuolella kiinnostavat myös minua”.

ALUE -NÄYTTELYYN

”Huoneessa on kodin elementtejä: matto, pöytä, nojatuoli ja jalkalamppu. Niitä ympäröi sini-vihreä valaistus, joka erottaa ne ympäristöstään. Lamppu valaisee pöydällä olevaa valokuva-albumia. Sen sivuilla on kuvia, joita olen poiminut omista arkistoistani. En ole ottanut niitä mitään tiettyä tarkoitusta varten vaan olen kuvannut huvikseni tai talleentaakseni tapahtumia. Kuviin on yhdistetty tekstejä, jotka ovat lainauksia elokuvista ja sarjoista.
Mietin, miten ne voivat muokata maailmankuvaa, mielipiteitä siitä, mikä on tavoittelemisen arvoista, mitä kuuluu hyvään elämään tai hienoihin hetkiin. Nuorena voi ajatella että tuollaista elämä oikeasti on, että se menee kuin elokuvissa.
Valokuva-albumissa halusin yhdistää nämä kaksi asiaa: omat valokuvani, siis oman todellisuuteni ja elokuvissa muodostuneen maailman. Valokuvat, jotka irrottavat hetken ajasta, eivät välttämättä kerro totuutta. Se on valokuvan luonne. Halusin käyttää niitä, koska ne kuitenkin ovat omiani, ja siten kertovat asioista, jotka ovat minua ympäröineet.
En halunnut kirjoittaa sitaatteja itse, sillä tiedän kuvien taustat. Päätin pyytää muita avuksi. Olin silloin ohjaamassa Tuulta purjeisiin -hankkeen nuorille valokuvaustyöpajaa. He valitsivat tulostamistani kuvista mieleisensä ja kirjoittivat tekstit. Jotkut miettivät ensin sitaattia ja valitsivat sitten sopivan kuvan. En tiedä, minkälaiset mielleyhtymät ovat olleet kirjoittajien päässä. Kokonaisuudesta tuli kiinnostava yhdistelmä todellisuutta ja kuviteltua.” Anne, 2014